People & Sneakers rubrikoje supažindiname su kedų gerbėjais iš pačių įvairiausių sferų ir pristatome unikalias jų istorijas. Šį kartą keliamės į niekada nemiegantį ir sneaker’ių kultūrai itin artimą muzikos pasaulį. Valdas Kazakevičius arba DJ Dee – Lietuvos hip-hop‘o scenos veteranas, prodiuseris, kompozitorius ir didžėjus. 2007-aisiais startavusios karjeros metu Valdas skynė ne vieną apdovanojimą ir scena dalinosi su tokiais garsiais vardais kaip Ja Rule, B-Real, Xzibit, Sugar Hill Gang ir daug kitų. Kartu su muzika kūrėjas pamilo ir gatvės stilių, kuris iki pat šių dienų išlieka svarbia jo gyvenimo dalimi.


 


Daugeliui esi žinomas DJ Dee vardu ir į auksinius hip-hop‘o laikus nukeliančiu skambesiu. Šis laikotarpis – pagrindinis Tavo įkvėpimas?

Įkvėpimo dažniausiai ieškau kitų žmonių darbuose, kartais įkvepia tiesiog tyla arba buvimas gamtoje. Domiuosi skirtinga, įvarių laikų muzika. 90-ųjų hip-hop’ą mėgstu dėl jo savito skambesio, aranžavimo technikos ir sąsajos su jazz bei soul muzikos žanrais. Dėka hip-hop’o atradau daugybę kitos įdomios muzikos, kurios su malonumu klausausi kiekviena dieną, kaip pvz. James Brown, Cannonball Aderlley, Quincy Jones, Ahmad Jamal, Dizzie Gillespie, Bob James, Idris Muhammad ir t.t.

 

Ar taip pat žaviesi ir minėto laikotarpio reperių stiliumi?

Taip, domiuosi 90-tųjų amerikietiško sporto komandų atributika, nesutapimas, bet tuo metu tai ir buvo aktualiausia, ir madingiausia.

 

Kuriuos iš jų laikytum gatvės stiliaus ikonomis?

Siečiau tai su vienais populiariausių tų laikų gatvės stiliaus brand’ų, Starter, Champion, Majestic, Fubu, Pelle Pelle, Timberland, Phat Farm, Carhartt, Dickies, Avirex, kurie dažnai figuruodavo tokių reperių kaip Rakim, Nas, A Tribe Called Quest, Mobb Deep, 2Pac, Jay-Z, Snoop Dogg vaizdo klipuose ir straipsniuose apie hip-hop’o kultūrą.

 

Ką manai apie šių dienų repo ir hip-hopo kultūrą? Ar joje atrandi žmonių, kurie Tave įkvepia ar žavi?

Visada seku naujai išleistą muziką, domiuosi grupėmis, stengiuosi suprasti jų siunčiamą žinutę ir  taip atrandu dalykus, kurie mane žavi ir įkvepia. Muzikoje, kaip ir visur kitur, yra natūralus judėjimo progresas, todėl kartais žanro skambesys mutuoja ir nusisuka nuo savo šaknų taip pradėdamas naują bangą ar požanrį.

 

Tavo nuomone, kokią reikšmę hip-hop'o kultūroje turi kedai?

Manau, kad didelę, ypač tokie brand’ai kaip Jordan ir adidas, kurie tiesiogiai susieti su tokiais legendiniais hiphop’o atlikejais kaip LL Cool J ir RUN-DMC.

 

Kaip ir kada kedai atsirado Tavo gyvenime?

Domėjausi ir žaidžiau krepšinį, tad natūraliai reikėdavo pirkti krepšinio kedus, nepaslaptis, vartant spaudą ar žiūrint video akį visada patraukdavo Scottie Pippen'o Nike Air More Uptempo ar Air Jordan 5 krepšinio bateliai.

 

Galbūt pameni pirmąją savo kedų porą?

Modelio tiksliai nepamenu, bet tai buvo Nike krepšinio bateliai.

 

Akivaizdu, kad kedai – viena svarbiausių Tavo stiliaus dalių. Ar juos kolekcionuoji?

Taip, labiausiai mėgstu Nike ir Jordan Retro krepšinio kedus, savo kolekcijoje jų turiu dešimtį porų, tačiau taip pat labai patinka Reebok ir adidas klasika.

 

Kuri iš turimų porų Tau yra brangiausia?

Vieni mėgstamiausių ir geriausią aurą turintys kedai iš mano kelkcijos yra Air Jordan 4 Retro LS ir Air Jordan 6 Black Cat.

 


Svajonių modelis, kuriuo tikiesi vieną dieną papildyti savo kolekciją?

Labai daug vardinių modelių iš Nike, Jordan, Reebok repertuaro, taip pat savo kolekcijoje norėčiau turėti ir tokius siluetus kaip Nike Zoom Rookie, Nike Shox BB4, Reebok Kamikaze, Reebok Shaq Attaq ir t.t.

 



Ką manai apie kedų kultūrą mūsų šalyje? Ar turi daug bendraminčių, o gal daugiau nesuprantančių šio pomėgio?

Kedų kultūra tikrai egzistuoja, turiu nemažai bendraminčių, yra įsikūrusios virtualios grupės, organizuojami renginiai, atsirado paslaugų sfera.

 

Be sneaker’ių renki ir NBA atributiką – marškinėlius, striukes, kepures. Kaip gimė šis pomėgis?

Pomėgis gimė gilinantis į hip-hop’o kultūrą, žiūrint video klipus, NBA rungtynes, ieškant informacijos spaudoje. Jaunystėje didelį įspūdį paliko filmai “Above The Rim” ir “Juice”, kurie puikiai perteikė vakarietišką gatvės kultūros atmosferą.

 

Ar seki šių dienų NBA lygą? Galbūt turi mylimą komandą?

Šių dienų lygos per daug neseku, ir išskirtinių favorite neturiu, labiau domiuosi individualiais žaidejais ir jų meistriškumu bei pasiekimais aikštelėje.

 

Kas Tau yra krepšinio GOAT?

Michael’as Jordan’as, nes šis žaidėjas man simbolizuoja begalinį užsidegimą, jėgą, ryžtą, profesionalumą, todėl jį gerbiu labiausiai nuo pat savo pažinties su NBA.

 

Pabaigai – Tavo prognozė šio NBA sezono pabaigai. Kuri komanda taps čempionais?

Los Andželo „Lakers“